Devlet ve toplum düzeninin kesintisiz olarak işlemesi, yasaların uygulanması ve kamunun ortak ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mal ve hizmetlerin üretilip halka sunulmasına ilişkin bir sistem olaran kamu yönetimi, çeşitli elemanların birleşiminden oluşmaktadır.
Kamu yönetiminin ilk elemanı insan, yani halktır. Halk ile bir ülkede yaşayan tüm bireyler, üretici ve tüketici grupları, siyasî liderler, yasama organı üyeleri, siyasi parti, şirket, dernek ve vakıf gibi çeşitli örgütsel yapılar ifade edilmektedir. Bu yönüyle insan ya da halk, kamu yönetiminin beşeri unsurunu oluşturmaktadır ve diğer unsurlara nazaran oldukça önemli olduğu söylenebilir.
Kamu yönetiminin ikinci elemanı örgüttür. Kamu yönetimi alanındaki örgütsel yapılanmalara, kamu kurumları adı verilmektedir. Kamu kurumları, kamusal nitelikli mal ve hizmetlerin üretimi ve sunumunda temel araç olup, yönetim hizmetlerinin merkezî elemanıdır.
Kamu yönetiminin üçüncü elemanının kamu politikası olduğu söylenebilir. Kamu politikası, toplumsal sorunları tanımlama ve bunların çözümlerini belirlemek şeklinde tanımlanabilir. Bu yönüyle kamu politikası, kanun koyma, idari düzenlemeleri gerçekleştirme, alternatif çözüm önerileri arasında tercih yapma ve sorunları çözecek en uygun yöntemleri belirleme işleriyle ilgilidir.
Kamu yönetiminin dördüncü elemanı norm düzenidir. Norm düzeni; bir ülkede, anayasa, kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, yönetmelikler ve idari kararlar ile bunlara ilişkin yargı makamlarının kararları ve içtihatlarından meydana gelir.
Kamu yönetiminin beşinci elemanı malî kaynaktır. Kamu hizmetlerinin finansmanı, büyük ölçüde vergilerle sağlanır. Kamu maliyesi, kamu yönetiminin yapacağı işlerin ve yürüteceği hizmetlerin belirleyici unsurunu meydana getirmektedir.
Kamu yönetiminin altıncı elemanı, örgütü harekete geçiren ve işleten kamu görevlileri ya da personelidir. Kamu yönetiminin performansı, örgütsel yapıyla ilgili olduğu kadar büyük ölçüde onu işleten personelin niteliğine ve deneyimine dağlıdır. Bir ülkedeki yönetici kadro, bilgi ve tecrübe yönüyle ne kadar yetişmiş ise, kamu hizmetlerinin düzeyi de o kadar iyi ve tatminkar olmaktadır.
Tüm bunlardan hareketle kamu yönetimi, insan (halk), örgüt (kamu kurumları), kamu politikası, norm düzeni, malî kaynak ve kamu görevlileri (personeli) olmak üzere altı unsurdan meydana gelen bir sistemdir.
JJJ